uitgeverij van oorschot
De kleuren van Anna
Sander Kollaard

De kleuren van Anna is een nieuwe roman van Libris Literatuur Prijs-winnaar Sander Kollaard over onze verbeelding, over het vermogen om overal verhalen in te vinden, en over het belang daarvan. De auteur doet dat aan de hand van vier hoofdstukken, vier kleuren. De opdracht van de uitgever aan de ontwerpers was: laat het opvallen in de winkel en doe iets anders dan wij als klassieke uitgeverij gewend zijn.

Dat kleur een hoofdrol in het ontwerp van dit boek zou krijgen is natuurlijk niet verrassend. De keuze om via een ingenieus drukproces elk omslag uniek te laten zijn was een spannende uitdaging. En als kleur dan de doorslag zal geven in het ontwerp, dan moet je natuurlijk met inkt aan de slag en als je daar invloed op wilt hebben moet je met de drukker naast de persen gaan staan.

Bureau Merkwaardig heeft samen met de drukker van het omslag en de schutbladen een procedé bedacht dat het mogelijk maakte om elk exemplaar een andere kleurzweem of intensiteit van kleur te laten hebben. Om te beginnen stonden op elk drukvel vier verschillende ontwerpen. Vervolgens zijn tijdens het drukproces de kleuren vervangen, aangepast en omgedraaid. Zoek de verschillen!

Specificaties


2021

Uitgeverij van Oorschot

De kleuren van Anna


Auteur

Sander Kollaard


Grafisch ontwerp (bandontwerp + schutbladen)

Bureau Merkwaardig

Daphne de Vries & Anouk de l'Ecluse


Drukker

Bandontwerp + schutbladen: Pantheon Drukkers; Velsen-Noord

Binnenwerk: Wilco


Formaat

130 x 210 x 19 (boekblok)


Lettertype en foundry

Lettertype voorplat en rug: Trade Gothic Display Pro 1 Layer 1; Monotype

Lettertype achterplat: Alegreya Sans; Huerta Tipográfica


Papier Schutbladen

140 grams Lessebo Design Bright White


Materiaal omslag

120 grams Wibalin

1.5mm Grijsbord


Overige technische bijzonderheden

- Het grijsbord is met opzet zeer dun om het omslag wat flexibiliteit te geven en het boek niet te massief te laten zijn.

- Het omslag is naast een noodzakelijke beschermende vernislaag bewust niet gelamineerd om de tactiliteit van het procedé te benadrukken.


Publicatiedatum

najaar 2021


ISBN

9789028213074