Daphne de Vries is eigenaar van Bureau Merkwaardig, [typo]grafisch ontwerper en actief in de culturele sector. Hieronder vind je een korte biografie. Ga voor een compleet overzicht van het werk van Bureau Merkwaardig naar portfolio.
Daphne de Vries is opgegroeid in de boekwinkel van haar ouders in Amsterdam. Of daar de voorliefde voor taal en (typo)grafische vormgeving is ontstaan, of dat het constant omgeven zijn door boeken dat enkel heeft versterkt, is onduidelijk. Zeker is dat de fascinatie voor woord en beeld en de combinatie daarvan haar ontwikkeling heeft bepaald.
  • Daphne de Vries
    [Typo]grafisch ontwerper & oprichter Bureau Merkwaardig
Opleiding
Ik heb me na het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam breed georiënteerd en mijn eigen curriculum samengesteld op verschillende opleidingsinstituten: zo heb ik Grafisch Ontwerp, Nederlands, Art Direction, Kunstgeschiedenis, Roemeens, Archeologie, Book Design, Type Design en Antieke Wijsbegeerte be- of gestudeerd.
Jazz, poëzie en literatuur
Om mijn geestelijke en creatieve ontwikkeling te kunnen financieren ben ik een tijd lang NT2-docent geweest. In Brussel gaf ik les aan Franstalige Belgen, aan bankdirecteuren en postbodes. Later heb ik dat een aantal jaar voortgezet in Amsterdam bij UvA Talen. Tot ik tegen Theater de Roode Bioscoop aanliep. Daar heb ik mij een decennium lang ingezet en als algemeen directeur samen met artistiek leider Felix Strategier de artistieke signatuur ontwikkeld. Samen zijn wij verantwoordelijk voor de transitie van zaaltje met potentie tot het eigenzinnige podium dat het nu is dat ruimte biedt aan jazz, poëzie en literatuur in de breedste zin. Ik heb daar intense en fantastische jaren beleefd.

Lees hier een interview dat werd gehouden i.v.m. mijn vertrek.
Live typografie — Literair muziektheater rondom de grafische poëzie van Paul van Ostaijen
Lees meer →
Theater de Roode Bioscoop — Algemeen directeur van vrijplaats voor jazz, poëzie en literatuur
Lees meer →
Live typografie — 'Geweldig inspirerend. Poëzie, muziek en grafisch ritme. Dit zou Van Ostaijen zeker ook fijn hebben gevonden. — Nelleke Noordervliet
Lees meer →
Bureau Merkwaardig
Naast mijn werkzaamheden voor het theater bewandelde ik al die jaren gelijktijdig ook een ander pad: sinds 2008 opereren Anouk de l'Ecluse en ik als creatief duo. In die hoedanigheid hebben wij allerlei avonturen beleefd en in de loop der tijd verschillende gedaanten aangenomen om onze gezamenlijke creativiteit handen en voeten te geven. Dat heeft uiteindelijk geleid tot Bureau Merkwaardig zoals het nu is: een inhoudelijk en creatief ontwerpbureau. Gespecialiseerd in het visueel vertalen van de kern van een creatief probleem. Daar kan van alles uit voortkomen: boeken, websites, typografische projecties, theatervoorstellingen, artistieke onderzoeken en meer. De essentie is altijd leidend.

Opdrachtgevers komen door persoonlijke interesse en netwerk voornamelijk uit de wereld van cultuur, educatie en wetenschap.

Ga voor een compleet overzicht van het werk van Bureau Merkwaardig naar portfolio.

Roma Aeterna — Tijdschrift over Rome Vormgeving 2x per jaar
Lees meer
Website AlgoSoc — Tienjarig interuniversitair onderzoeksproject
Lees meer →
Visuele identiteit 2turvenhoog — 'Elk kind heeft recht op kwaliteitskunst'
Lees meer →
Type Design & Book Design
Ondertussen heb ik me verder gespecialiseerd in het ontwerpen van boeken en letters door twee opleidingen te volgen aan het Plantin Instituut voor Typografie te Antwerpen: Expert class Book design en Expert class Type design (beide met onderscheiding afgerond). Mijn eigen lettertype Philosophie de la Frisonne komt voort uit deze opleiding. Een revival van een 16e-eeuwse letter op basis van historisch materiaal uit het Museum Plantin Moretus, aangevuld met hedendaagse elementen als bold, cursief en klassiek Grieks. Ik kan nog jaren doorsleutelen en deze letterfamilie blijven uitbreiden.
Type Design Philosophie de la Frisonne — revival van 16e eeuws lettertype
Projectwebsite
Una Certa Idea — Philosophie de la Frisonne in gebruik
Lees meer →
Typografische visuals The World's Wife
Internationale operaproductie
Ragazze Quartet
Lees meer →
Boekontwerp
Een van de expertises van Bureau Merkwaardig is het ontwerpen van boeken. Over alles wordt nagedacht: formaat, beeldgebruik, materiaalkeuze, bindwijze, grafische afwerking, bladspiegel, stramien, zetbreedte, regelafstand, lettertype, corpsgrootte, microtypografie. Altijd met doel om de relatie tussen vormgeving, inhoud en beoogd gebruik perfect in balans te houden.
“Alles harmonieert geheel vanzelfsprekend. Er wordt gejongleerd met contrasten, maar het resultaat is zowel hedendaags als klassiek van snit: il faut le faire. Een boek dat respect afdwingt en zuivere stielkennis verraadt.”

— Vakjury Best Verzorgd Boek
Best Verzorgde
Boeken — 'Een boek dat respect afdwingt en zuivere stielkennis verraadt'
Lees meer →
A Horse Dressed Up Like A Zebra — Een vormgegeven podcast of toch een verslag van een onderzoek in boekvorm?
Lees meer →
De Kleur van Anna van Sander Kollaard — Door een drukproces is elk boek net anders van kleur.
Lees meer →
Reizende expositie van selectie Best Verzorgde Boeken / Via Roma — Beijing, Den Haag, Eindhoven, Frankfurt, Moskou, Shanghai, Qingdao
Hier & nu
Begin 2018 hebben Anouk en ik alle andere activiteiten afgestoten om ons volledig te kunnen richten op de ontwikkeling van onze ontwerppraktijk. Vanaf 2023 zijn het ontwerpbureau en de creatieve samenwerking losgekoppeld en wordt de ontwerppraktijk van Bureau Merkwaardig door mij voortgezet. Bureau Merkwaardig is altijd in beweging en naast het verder ontwikkelen van de ontwerppraktijk, las ik meer ruimte in voor projecten die inhoudelijk en creatief bijdragen aan mijn artistieke identiteit en positie als typografisch ontwerper.
Typefacing Rome — Creatief onderzoek naar Romeinse typografie
Lees meer →
Fixed in Motion — Videoprojectie over stilstand en beweging in een wereld van voortdurende transformatie
De verwarring van Antonio Pigafetta — Onderzoek naar het visualiseren van de internationale datumgrens en de antimeridianen
Lees meer →